Welcome to Ushuaia!

ibiza@spain24.ee
Vaata lähemalt

Welcome to Ibiza!

ibiza@spain24.ee
Vaata lähemalt

Barcelona - Vahemere pärl

Elamuste linn
Vaata lähemalt

Meil paistab alati päike

spain24.ee
Vaata lähemalt

Welcome to Ibiza!

ibiza@spain24.ee
Vaata lähemalt

Vahemere paradiis

DENIA
Vaata lähemalt

Spain24.ee Gran Canarial

Olete oodatud!
Vaata lähemalt

Tervitada tahaks!

Sangria, see kuulus Hispaania kuuma ja päikselist suve iseloomustav jook, mille päritolu on sama segane kui selle valmistamisviiski.

Pildid / - sangria1

 

Vähemalt ühes asjas ollakse ühel meelel- tulemus sõltub alati valmistaja maitsmismeelest ja ei saa öelda, et on vale Sangria või õige Sangria. Samas ei vaidlusta ka keegi seda, et põhikomponentide hulka kuuluvad vein ja puuviljade viljaliha või erinevate puuviljade koor. Peamiselt tsitruste oma. Ning muidugi seda, et tegemist on hispaanlaste joogiga.

Kuuldavasti olnud kunagistes Hispaania kolooniates jook nimega “veini limonaad” ent selle mõtlesid ka välja hispaanlased ja tõid selle siis teistpidi Hispaaniasse tagasi kusagil 19- nda sajandi keskpaigas.

Samas on aga neid, kes vaidlevad hirmsasti vastu ja väidavad, et Sangría mõtlesid välja hoopis inglased, ilmselt 18- ndal sajandil, ning et seda armastatati tarbida Inglismaa ja Prantsusmaa endistes  Ameerika  kolooniates.

Versioone on igasuguseid, nii päritolu kui ka retsepti kohta. Hispaania Kuningliku Akadeemia Sõnaraamat seletab, et Sangria on värskendav jook, mis valmib veest või karastusjoogist “gaseosa”, veinist, suhkrust, sidrunist ja teistest lisanditest (?).  Ühtlasi  ei tohiks Sangria sisse panna ei brandyt ega muid kangeid alkohoolseid jooke.

Oxfordi “Concise Oxford Dictionary” arvates pärineb nimi Hispaaniast, märjuke ise aga on lihtsalt külm veinijook, mida on lühendatud või lahjendatud veega.

Pildid / - Sangria2

(tüüpiline ranna- chiringuito. Hispaanlaste meelissöögi- ja joogikohad soojadel suvepävadel). Foto: Practicopedia

Nime osas muidugi ei saa jätta märkimata seost vere ja aadrilaskmisega. Aadrilaskmine ravimise eesmärgil või ka maagilistel põhjustel  on olnud väga levinud ravivõte, mida tehti  tihti lihtsalt profülaktikaks.  Usuti, et koos paha või paksu verega lahkus kehast ka piinav haigus. Hispaania keeles “sangría” tähendabki verejooksu vói veritsust.  Siit ongi ilmselt inspiratsiooni saadud, kui joogile nime otsiti :)

Skeptilisemad ütlevad, et Sangria ei ole midagi muud kui halvaks läinud või halvamaitseline jook, mille maitset on üritatud parandada puuviljadega. Olgem ausad, turismitsoonis see nii kipubki olema. See õnnetu tetrapaki jook, mille eest poest küsitakse euro või peale, on kannu sisse valatud, kuhu lisatakse tükeldatud kehvakvaliteedilised apelsinid ja palun! Ongi valmis see kuulus hsipaanlaste jook Sangria.  Tetrapaki veinid, sealhulgas ka Sangria, ei ole enamasti Hispaania päritolu. Hispaanlaste veinid on nii kõrge kvaliteediga, et kehva veini jaoks ei jätku viinamarju ent nõudlust ja klientuuri on palju, seega tuuakse laevadega Ladina- Ameerkast odavat märjukest sisse, mida siis pakendatakse Hispaanias ja mis läheb müüki hispaania toote nime all.

Euroopa Liidu normatiivide kohaselt võivad Sangriat toota vaid Portugal ja Hispaania. Ent kodus ei keela ju keegi. Nagu eelpool mainitud, retsepte on palju ja nende õigsuse üle ei ole mõtet vaielda, kuid siinkohal lisan retsepti ühe traditsionaalse Sangria valmistamiseks:

 Vaja läheb:

1 liiter punast veini

2 värsket virsikut

1 õun

1 pirn

Pool värsket ananassi

2 sidrunit

1 apelsin

1 klaas konjakit

4 spl suhkrut

Jahvatatud muskaatpähklit

Pool liitrit limonaadi või mingit muud gaseeritud jooki

Valmistamine:

Vala vein piisavalt suure kannu sisse, lisa ühe sidruni mahl. Sega läbi. Seejärel lisa veini sisse sektoriteks lahutatud apelsin ja alles jäänud sidrun. Nüüd lahusta suhkur väheses kuumas vees ja lisa samuti veini hulka. Tükelda puuviljad ja lisa. Jääbki lisada alles jäänud muskaatpähkel ja konjak.

Oleks hea jätta segu 2-3 tunniks seisma, et puuviljade maitset ka tunda oleks ning enne serveerimist pane klaasi paar jääkuubikut ning lisa natukene karastusjooki. Valmis :)

Ei ole veel juhtunud, et oleks saanud kahel korral samamaitselist Sangriat, seega fantaasial ei ole ju piire ning igaüks võib kokku segada just sellise joogi nagu talle meeldib.

Tekst ja pildid : Ave Riisberg

29.04.2014