Welcome to Ushuaia!

ibiza@spain24.ee
Vaata lähemalt

Vahemere paradiis

DENIA
Vaata lähemalt

Welcome to Ibiza!

ibiza@spain24.ee
Vaata lähemalt

Meil paistab alati päike

spain24.ee
Vaata lähemalt

Spain24.ee Gran Canarial

Olete oodatud!
Vaata lähemalt

Welcome to Ibiza!

ibiza@spain24.ee
Vaata lähemalt

Barcelona - Vahemere pärl

Elamuste linn
Vaata lähemalt

Mis on see kuulus Hispaania "TAPA" ja millest ning kunas on see traditsioon alguse saanud? (1)

Mis asi on see kuulus hispaania “TAPA” ja millest ning kunas on see traditsioon alguse saanud?

 

 “Tapa” on tavaliselt váike portsjon ükskõik mis toitu, mida serveeritakse baarides. Suures kriisihädas on ka paljud restoranid hakanud lõunasel ajal tapaseid pakkuma. Kõik selleks, et klient mujale ei läheks. Tapas võib olla ühe ampsu suurune ent mõnes baaris ollakse ka märksa lahkemad. Valik on väga rikkalik ja kuulsaim ning parim piirkond tapaste nautimiseks on ikka Granada, kus üldjuhul kõikides baarides jooki tellides, lisatakse sellele automaatselt ka midagi joogikõrvaseks.

 Pildid / - Tapas

Ent kust on see komme pärit? Teooriaid on parajalt palju ning päris täpselt ei tea enam keegi.

Üks variant on, et keegi tuli lihtsalt geniaalsele ideele katta veiniklaas alustassi voi papitükiga, et kärbsed seal vahemaandumist ei teeks. Sealt edasi ei olnud enam pikk maa ideeni panna sinna tassikesele mõned marineeritud oliivid, singiviilud voi juustulõigud. Algselt oli see muidugi kõik joogihinna sees ent nüüd on asjad muutunud. Nutikamad baaripidajad teavad, et kui klient on rahul, siis toob ta kaasa sõbra ja tellib väikese ampsu kõrvale ka midagi veidi toekamat või kangemat ning mis on kõige tähtsam- klient on truu ning oma raha eest mujal eriti eksperimenteerimas ei käi. Ehk siis hinda hoitakse mõõdukana. Milleks muuta seda, mis toimib suurepäraselt? Osad baarid aga on tõstnud joogi hinda või siis teevad väga täpselt vahet kliendil ja kliendil. Näiteks on kohti, kus kohalikele on üks hind aga turistile hoopis teine. Samuti jääb turist mõnes kohas tapasest ilma, kui ei oska seda ise küsida. Ja kuidas ta peaks teadma? Mõned baariomanikud või kelnerid on suhtumisega, et turist on vaid korraks ning nagunii enam tagasi ei tule. Seega milleks pingutada või raisata. Vahel on see ka õnneasi. Teadlik turist võib maksta vähem ja süüa paremini. Mida aga kindlasti ei peaks tegema, on leppima saastaga. Tagasihoidlikkusega ei jõua kuigi kaugele. Millegi tagasi saatmine, mis ei vasta ootustele, on väga normaalne ning seda nn “õigust” kasutab kõige enam ehk hispaanlane ise.

Ent võibolla tuleb märksa kaugemale vaadata. Legend räägib, et kuningas Alfonso X El Sabio (tõlkes: tark, teadja) valitsusajal olla viimase ihuarst soovitanud kuningal teda äkitselt tabanud tervisehäda leevenduseks regulaarselt veini tarbida ;) Seda muidugi väikestes kogustes ent sageli. Et alkoholi toimet leevendada, arvas ta heaks lisada iga veinikorra juurde ka midagi tahket. Kord viilu singikest (jamon- selleta ei jää hispaanlane kuigi pikalt ellu ), teine kord paar lihapallikest jne. Tulemused ei lasknud end pikalt oodata. Kuningas oli ülimalt rahul nii oma ihuarsti kui ka sisseharjunud veinikordadega. Sellest loobuma ta enam nõus ei olnud. Enamgi! Kuninga käsul hakkasid kõik tavernad pakkuma veiniklaasi juurde tasuta singi- ja juustuviile või siis midagi, mida köögist parasjagu võtta oli. Väike ampsuke serveeriti alusel, mis oli omakorda asetatud klaasi katteks, et kärbsed oma osa ei nõuaks.

Teise legendi puhul jääme peatuma XIX- ndasse sajandisse. Kord oli kuningas Alfonso XIII- ndal asja Cadiz-i kanti ning kohale jõudes oli ta väsinud ning tüdinud ja otsustas teetolmu veiniga kõrist alla loputada. Selleks siirdus ta jalamaid mereäärsesse kõrtsu “Ventorrillo del Chato” (mis muide eksisteerib siiani). Olles end terrassil klaasikese märjukesega mõnusalt istuma sättinud ja väsinud jalad väljateenitud puhkuseks välja sirutanud, tabas kõrgeid külalisi kerge liivatorm, mis ähvardas kuninga veinijoomisele hoobilt lõpu teha. Ent kõrtsipidaja reageeris kiirelt ja osava liigutusega kattis ta monarhi klaasi alustassiga, kuhu oli ettenägelikult pannud ka parimat olemasolevat sinki, mis kuninga meele kohe rõõmsaks tegi ja rahulolevana tellis ta veel teisegi klaasikese.

 

Tänapäeval on tapastest saanud elustiil, mis liidab inimesi ja paneb neid omavahel suhtlema, sest olgem ausad, üht taldrikut jagades ei tee me seda tavaliselt vaikimisi. Statistika loomulikult kinnitab seda. J On olemas terve rida klassikalisi tapaseid nagu: venesalat, kartuliomlett, kaheksajalg äädikas jne jne, ent kokkuvõttes on see siiski igaühe isiklik näagemus või fantaasiavili. Põhimõtteliselt tee mida tahad ja kõik sobib.

 Ave Riisberg, ave@spain24.ee 

30.08.2013