Meil paistab alati päike

spain24.ee
Vaata lähemalt

Welcome to Ushuaia!

ibiza@spain24.ee
Vaata lähemalt

Vahemere paradiis

DENIA
Vaata lähemalt

Welcome to Ibiza!

ibiza@spain24.ee
Vaata lähemalt

Spain24.ee Gran Canarial

Olete oodatud!
Vaata lähemalt

Barcelona - Vahemere pärl

Elamuste linn
Vaata lähemalt

Welcome to Ibiza!

ibiza@spain24.ee
Vaata lähemalt

Gambas al ajillo või Gambas Pil-Pil? (1)

Krevetisõprades tekitab segadust, kui ühes kohas on menüüs “gambas al ajillo”, teises aga “gambas al pil-pil”. Sõltuvalt sellest, mis piirkonnas on käidud ja seda suurepärast rooga maitstud,  peetakse õigemaks seda, mida  esimesena on juhtutud proovima.

Nimetus “pil-pil” peaks tulema sellest, et valmistamise ajal krevette segatakse päripäeva, et neist eralduv želatiin seguneks kenasti oliivõliga. Kaste on sellise kerge kreemja välimusega. Sellisel moel on kombeks valmistada ka näiteks turska, mis on Baskimaal vägagi tuntud ja hinnatud.

Pildid / - Gambas pil pil

Paljude jaoks on need kaks rooga aga üks ja sama asi. Seda enam, et “gambas al ajillo” on katalaani keeles “gambas pil-pil”. Tegelikult on vahe täiesti olemas, lihtsalt ei valmistajad ega sööjad tea seda tihti :)

Esimest korda sõin “gambas al ajillot”  Kanaaridel ja siin ei ole kusagil kombeks nimetada neid “pil-pil”-ks. Seejärel Costa del Sol- is ühes restoranis küsides ja tellides “gambas al ajillo”-t, toodi midagi, mis ei läinud sugugi kokku selle roaga, millest oli saanud minu suur lemmik. Esiteks oli kaste väga vedel, suisa vesine, mis on iseenesest korrektne, kui tegemist on “pil-pil”-ga. Samuti oli rohke tšilli asemel pandud vaid paprikapulbrit. Olin kohutavalt pettunud ja üritasin kelnerile selgeks teha, et see on täiesti vale asi. Sain hirmsasti pahandada ja ühtlasi ka teada, et kakskümmend aastat on neid seal sellisel kujul tehtud ja mina olevat esimene, kellele see ei sobivat. Mind see aga vähe lohutas ja saatsin kausi tagasi ning lahkusin. See ei jäänud ei esimeseks ega viimaseks korraks. Peale enam kui kümmet aastat harjutamist, nii tellimise kui ka valmistamise osas, tean seda, et kahte ühesugust samanimelist rooga ei ole võimalik saada. Igaüks teeb seda omamoodi. Et mitte pettuda, siis “gambas al-ajillo”-t tellides seletan alati, kuidas ma seda soovin ja kuidas ei soovi :)  Maitsed on väga väga erinevad ja minu maitsemeeltele “gambas pil pil” väga ei istu, kuid õnneks on meil kõigil võimalik valida.

Siit siis õpetus, kuidas vamistada Gambas Pil-PIl:

Vaja läheb:

(kogused on vastavalt isukesele muidugi )

½ kg kooritud tooreid krevette (koorimata kujul u.100 gr rohkem)

3 küüslauguküünt

hakitud peterselli

100ml oliivõli (extra virgen soovitavalt).  Võib lisada ka veidi võid.

1 teelusikatäis paprikapulbrit

1-2 tšillit

Soola, soovitavalt meresoola

Valmistamine:

Koorida krevetid. Kausi sisse segada kokku õli, tšilli, paprikapulber, küüslauk, petersell, sool, krevetid ja veidi vett. Segada kenasti läbi ja jätta umbes pooleks tunniks marineerima.

Poole tunni möödudes pane krevetisegu savinõusse ja keeda mõned minutit.  Nii kaua kui on näha, et krevetid ei ole enam läbipaistvad. Üle ei tohiks ka keeta, sest siis ähevad krevetid kuivaks. Valmis ja serveerida. Juurde muidugi hea krõbe sai ja veinikene.

Pildid / - gambas pil pil1 

P.S. Kõige parem on osta toored koorimata krevetid. Tulemus on sellisel juhul parim. Kreveti jääkidest saab keeta väga ausa puljongi. Selleks tuleb potti lisaks peadele ja sabadele  lisada oliivõli ja soola. Prae nii kaua kui pead-sabad on pruunistatud. Seejärel lisada vesi ja keeta umbes 15 minutit. Seejärel kurnata, samal ajal peasid ja sabasid vajutades, et kõik hea kraam kätte saada.

Kui puljongit kohe vaja ei ole, siis võib selle külmutada ja kasutada järgmisel korral mõnusa kalahautise valmistamiseks.

Tekst ja pildid: Ave Riisberg

09.05.2014