Meil paistab alati päike

spain24.ee
Vaata lähemalt

Barcelona - Vahemere pärl

Elamuste linn
Vaata lähemalt

Welcome to Ibiza!

ibiza@spain24.ee
Vaata lähemalt

Spain24.ee Gran Canarial

Olete oodatud!
Vaata lähemalt

Welcome to Ushuaia!

ibiza@spain24.ee
Vaata lähemalt

Vahemere paradiis

DENIA
Vaata lähemalt

Welcome to Ibiza!

ibiza@spain24.ee
Vaata lähemalt

Spain24 soovitab, retsept krevetisõpradele - Gambas al ajillo (1)

Hispaanlased armastavad väga süüa ja sealjuures hästi.  Selleks võetakse aega ja nautlemine võib kesta hea mitu tundi järjest. Üks suuri lemmikuid nii kohalike kui välismaalaste hulgas on oliivõli, küüslaugu- ja tsillikastmes valmistatud krevetid.

Lihtne valmistada ja krevetisõbrad ei pea pettuma.

Pildid / - Krevetid

Gambas al ajillo- küüslaugused krevetid

Vaja on:

Külmutatud koorimata krevette- täpselt nii palju kui isukest on.

Küüslauku, vastavalt maitsele. Mõni paneb paar küünt ja mõni terve pea (nagu mina näiteks)

Kuivatatud või värsket tsillit

Hakitud peterselli

Oliivõli Virgen Extra

Sorts konjakit või brandyt

Soola

Hea krõbe sai

Pildid / - krevett4

 

Selle suurepärase roa valmistamisel on kogused alati umbkaudsed. Sõltuvalt maitsest. Paksema põhjaga pannile (või savinõu- siin on selleks kohe eraldi nõud olemas. Vt fotot) pannakse virgen extra oliivõli, kuumaks lasta ent mitte keema. Oliivõli ei kannata liigset kuumutamist.  Õli kogus on maitse asi, sest kaste süüakse  ära saia sinna sisse kastes ja see on lihtsalt fantastiliselt hea!

Pildid / - krevett3

 

Esialgu aga nii palju, et kataks hiljem krevetid kenasti enam-vähem ära. Üldiselt on ühes portsjonis (restoranides ja baarides) kümme kuni kaksteist keskmist krevetti. Haki küüslauk (vähemalt neli küünt võíks küll panna, et maitset ikka tunda oleks) ja lisa kuuma õli sisse. Haki peeneks umbes kaks värsket või kuivatatud tsillikauna (see jällegi sõltub sellest, kui vürtsikat tulemust soovite ja kui kange tsilliga tegemist on). Kuumutada koos küüslauguga kuni viimased muutuvad pehmeks ent mitte kuldseks. Seejärel lisa puhastatud krevetid. Kõige parem on, kui kasutada külmutatud koorimata krevette, suurus ei ole oluline ent mulle isiklikult meeldivad väiksemad. Need, mis on juba eelnevalt puhastatud või keedetud, ei anna nii head tulemust. Küpsetada krevette u.2-3 minutit. See on ka maitse asi, minule ei meeldi kui krevettidel on liiga ookeanimaitse, voi siis liiga tugev krevetimaitse. Meeldib pigem, kui on kergelt kuldsed voi karamelliseerunud ning vahetult enne valmimist panen ka sortsu brandyt.

Kõige lõpuks soola ja hakitud peterselli.  Ja lauale! Kui krevette natukene kauem hoida, kipub küüslauk ara kõrbema. Et seda vältida, on mõistlik küüslauk mittte liiga peeneks hakkida vaid pigem sellised robustsed viilud lõigata. Pärast on nende kallal õige hää koos saiaga maiustada :) Loomulikult süüakse kaste ära saia sinna sisse kastes. Täidab kenasti kõhtu ning kui juurde võtta klaasike (või kaks, või kolm :)) valget kuiva veini, teeb asja veel eriti nauditavaks.

Pildid / - krevett2

Hetke lemmik on Ribera del Duero piirkonnast Protos blanco, Verdejo de Rueda. Kerge ja aromaatne valge vein. Ent loomulikult on veinivalik väga individuaalne.

P.S. Vahel ei teata, mida nende külmutatud elukatega peale hakata. Väga lihtne:  külmutatud krevetid tuleb panna natukeseks vette, siis on neid  lihtne puhastada. Pea ja saba maha (kiisud ja kutsad kodus on tihti vaga tanulikud, kui need osad endale saavad), ülejäänud osalt koorik ning ongi valmis. Kes tahab, siis võib noaotsaga ka sisikonna välja võtta, see on see must veen seljal. Paljud jätavad selle alles, laiskuse tõttu.

Ja ongi valmis! Head isu!

Tekst ja fotod: Ave Riisberg

15.04.2014